• TurkishEnglishGermany

BİZDEN HABERLER

UNESCO’da 25 yıl

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan iki şehirden biri olan Safranbolu’nun Dünya Kültür Mirası kapsamına alınışının 25. yılı çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Safranbolu’da düzenlenen “UNESCO’da Çeyrek Asır” programına; Karabük Valisi Fuat Gürel, Safranbolu Kaymakamı Fatih Ürkmezer, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) Genel Sekreteri Fahri Solak, önceki dönem Safranbolu Belediye Başkanları, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Uzmanı Şule Ürün ve davetliler katıldı.

 

Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse konuşmasına; “ Hepimizin çok sevdiği ve saygı duyduğu İlber Ortaylı hocamızın, “Safranbolu’yu görmeyen Anadolu coğrafyasını tanıdığını söylemesin” cümlesinde ifade ettiği üzere Anadolu’da yaşayan birbirinden farklı, zengin kültürün kümülatif olarak bugüne taşındığı ve hiç bozulmadan, içinde yaşanarak korunabildiği en kıymetli yer Safranbolu’dur” cümleleriyle başladı.

Henüz çok küçük bir kısmına erişilmiş olsa da Safranbolu sınırları içerisinde olası kazılarla çok farklı dönemlere ait arkeolojik buluntuların ortaya çıkarılacağının bilindiğini de kaydeden Köse konuşmasına şu şekilde devam etti; “Diğer yandan İstanbul Boğazı oluşmadan, henüz kıtalar ayrılmadan önceki dönemlerde Tetis Denizi’nin tabanı ve kıyısı olan Safranbolu fosil ve çeşitli katmanlar içeren alt yapısıyla bu anlamda da korunmaya, değerlenmeye açık ve belki de ileride UNESCO JeoPARK’lar listesine girmeye aday bir bölge. Bu konuda da envanter çalışmalarımızın başlatıldığını paylaşmaktan mutluluk. 1936 yılından bu güne kadar restorasyon ve korumacılıkta gelinen süre hakkında da bilgiler veren Başkan Köse; “ Belediye başkanlığı döneminde Sayın Mustafa Eren ve belediye meclisinin, dönemin Dış İlişkiler temsilcisi, daha sonra büyükelçi ve şimdi Profesör Doktor unvanı sahibi çok değerli Ali Engin Oba beyefendinin UNESCO’ya başvurulması önerisine karşılık vererek çalışmalar yürütmesi ve nihayet 1994 yılında benzersiz kentimizi UNESCO Dünya Miras Kentleri Listesi’ne kazandırması tarifi olmayan çabalar ve başarılar olarak tarihe geçmiş ve bugün, 25. Yılımızı kutlamak üzere bir çatı altında toplanmamızı sağlamıştır.

Ayrıca 2000 yılında Bursa’da Metin Sözen hocanın önderliğinde kuruluş toplantısını yapan Tarihi Kentler Birliği’nin en önemli kurucu üyelerinden biri olmak ise gurur verici bir tablodur. OWHC (Dünya Mirası Şehirler Organizasyonu) tarafından Dünya mirasının korunması ve organizasyonun geliştirilmesindeki katkıları nedeniyle 25 Eylül 2003 tarihinde Yunanistan’ın Rodos kentindeki 7.Uluslararası Sempozyumunda Safranbolu Belediyesi nezdinde ödüllendirilmiş, Dünyanın En İyi Korunan 20 Kenti arasına girmeyi başarmıştır.

Yine Belediye Başkanlarımızdan Sayın Nihat Cebeci’nin 2008 tarihinde sağladığı İmar Planlarının Etkileşim Geçiş Alanının yeniden planlanması, Sit alanlarının yapılaşma baskısından korunması yönünde alınmış çok mühim bir karardır ve bu karar kentin bekâsı açısından 1975 yılında alınan kararlar kadar önemli ve değerlidir. 2010 yılında ise dönemin Belediye Başkanı Sayın Dr. Necdet Aksoy’un alınmasını sağladığı Kentsel Sit Alanlarına dair karar, tescilli kültür varlığı sayımızın 1310’a ulaşmasını sağlamıştır.

Tüm bu gerekçelerle çok sevgili büyüklerimi, geçmiş yöneticilerimizi; bizlere daha da geliştirmek isteyeceğimiz eşsiz bir miras bıraktıkları için bir kez daha saygıyla ve şükranla selamlıyorum. Korumanın Başkenti Safranbolu’yu, yalnız bizim değil, tüm dünya insanlarına adanmış bu eşsiz mirası korumak, onu koruyarak ama çağa da uygun bir vizyonla tüm dünyaya açmak en asli görevimiz. Yanımızda olduğunuzu biliyor, bugün bizlerle bu onuru paylaştığınız için can-ı gönülden teşekkür ediyorum”

 

Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) Genel Sekreteri Fahri Solak ise Safranbolu’nun ülkemizin özgün, kendine has ve nadide bir şehri olduğunu ifade etti. UNESCO koruması altında eserler açısından Türkiye’nin çok zengin bir ülke olduğunu belirten Solak, “Bütün şehir bazında korunmaya mazhar olmuş şehir sayısı ise çok az. Makedonya’nın Ohri şehri de bu statüde bir şehir. Her iki şehrin de birliğimizin üyesi olması ve ayrıca bu iki şehrin kardeş şehir olması da ayrıca sevindirici. Safranbolu hem turistik açıdan, hem kültürel mirasın korunması açısından, hem de ülkemizin yabancı ülkelerde temsil edilmesi, bir model olarak gelen giden heyetlere sunulması açısında büyük bir zenginlik. Biz bunu Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nin çalışmalarında yakından gözlemleme imkânı buluyoruz. Türkiye deyince her ülkenin farklı bir ilgisi var. Bazıları deniz, kum ve plaja, bazıları da kültürel varlıklara ilgi duyuyor. Safranbolu’da bunların içerisinde özgün yeri olan, bilinen ve görülmek istenen şehirlerden başında geliyor” dedi.

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Uzmanı Şule Ürün, barışın insanların zihninde inşa etmek düşüncesiyle 1945 yılında kurulan Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu’nun (UNESCO) temel amacının eğitim, doğa bilimleri, sosyal ve beşeri bilimler, kültür, bilgi, iletişim aracılığıyla insanların refahına katkı sağlamak olduğunu kaydetti.

 

Konuşmaların ardından UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Temsilcisi Şule Ürün, Türk Dünyası Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Dr. Fahri Solak, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse ( Korumacılıkta Safranbolu Serüveni ) ve Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel (Efes-Selçuk) konulu panele geçildi.

Karabük Üniversitesi Safranbolu Fethi TOKER Mimarlık Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aysun Özköse’nin moderatörlüğünde  ‘Kültürel Miras ve Korumacılıkta Safranbolu Örneği’ konulu panelde ise konuşmacı olarak Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürü Mustafa Sucu, Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ersin Çelikbaş ve Şehir ve Bölge Plancısı Serdar Nizamoğlu katıldı.

Daha sonra verilen aranın ardından ‘Kent İtibarı ve Yaşam Kalitesinin Topluma Etkisi’ konulu söyleşiye geçildi.

Söyleşide yer alan konuşmacılar ise ‘Kültürel ve Mimari Değerlerin Korunmasında Avrupa Kentlerinden Örnekler’ konuşması ile Yönetim Bilimleri ve İletişim Uzmanı Fatmanur Erdoğan ile Merkez Valisi Dr. Enis Yeter oldu.

Program Gazeteci – Yazar Aytekin Kuş’un Müzekent Safranbolu Özel Sunumu ve katılımcılara plaket takdimi ile son buldu.

Safranbolu

“Korumanın başkenti”, “Osmanlı’nın parmak izi”, “En iyi korunan 20 kent” ve “Açık hava müzesi” gibi unvanların sahibi olan Safranbolu’da, Osmanlı kent kültürünün en önemli yapı taşları olan ve zamanla terk edilen tarihi konakların geri kazandırılması için çalışmalar başlatıldı.

1975’te Kültür ve Turizm Bakanlığı ile 1976’da Safranbolu’da yerel yönetimlerin almış olduğu koruma kararlarıyla UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmesinin ilk adımları atılan Safranbolu, 1970’lerde başlayan koruma bilinciyle 17 Aralık 1994 yılında UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi’ne alındı. Safranbolu, aradan geçen 25 yılda kendini yenileyerek her yıl bir milyondan fazla turist ağırlamaya başladı. Başlatılan çalışmalarla kendini yenileyen Safranbolu’da, 1400 tarihi yapıdan 700’ü restore edilerek turizme kazandırıldı.

Kültürel zenginliklerini korumadaki başarısıyla adından söz ettiren Safranbolu, Türkiye’de, kent ölçeğinde Dünya Mirası Listesi’ndeki tek yer olma özelliğini taşıyor.

26 Aralık 2019 1418 okunma
admin

Bu yazarın açıklaması maalesef yok.

BENZER YAZILAR

Muzaffer Coşkun

1970 Düzce doğumlu İlk ve orta öğrenimimi Gölyaka'da tamamladı Anadolu Üniver ite i Tarım Önli an mezunu olup, halen Anadolu Üniver ite i Açıköğretim Fakülte i Siya et Bilimi ve Kamu...

Seda Oyar

1975 yılında İ tanbul'da doğdu İlk, orta ve li e eğitimini İ tanbul'da tamamlayan Oyar, 2009-2014 yılları ara ında AK Parti Abana Kadın Kolları Başkanı olarak görev yaptı 2017...

Serkan Civa

1980 E kipazar doğumludur Öğrenim hayatını E kipazar'da tamamlayan Civa, genç yaştan itibaren ticaretle uğraşmaktadır 2019 Yerel eçimlerinde Belediye Mecli Üye i eçilmiş ve Belediye...

Süleyman Yazkan

1977 Araç doğumlu İlkokulu Akıncılar köyü ilkokulunda, ortaokul ve li eyi Araç Li e i’nde okudu Anadolu Üniver ite i Spor Yönetimi Bölümü mezunu Araç Ziraat Oda ı Yönetim Kurulu...

YORUM YAP