• TurkishEnglishGermany

Abana

Karadeniz’in en eski yerleşim merkezlerinden birisi olan Abana’nın kuruluş tarihi hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Tarihteki en eski ismi Aiginetes’ dir. Ancak antik kaynaklar bu yerin Paphlogoniya’ya bağlı MÖ VII. yüzyılda kurulduğu tahmin edilen küçük bir kıyı kasabası olduğu ifade edilmektedir.
Osmanlı Arşivlerde Abana ile ilgili  geçen ilk verilere 1530 yılında (Hicri 937) rastlanılmaktadır. O dönemde Muhasebe-i Vilayeti Anadolu defterinde Kastamonu livasının beş ilçesinden biri olan Ayandon ilçesine bağlı bir köy olarak Abana belirtilmiştir.
Abana milli mücadele döneminde tarihi vesikalarda şu şekillerde dile getirilmiştir; “Milli Mücadele’de, Kastamonu’nun ilk telsiz hatlarından birine sahip olan Abana ilçesi, cephede savunma amaçlı dikenli tel yapılmak üzere ilçesindeki tüm telefon tellerini söküp cepheye göndermiştir”

ABANA’NIN KÜLTÜREL VE DOĞAL MİRASI

Abana, yaklaşık 6 km. uzunluğundaki kumsalları, yemyeşil doğası ile herkesin zevkine hitap edebilecek nitelikte bir turizm merkezidir. Abana, Kastamonu ilçeleri arasında en çok turist çeken ilçelerden biridir ve yaz aylarında nüfusu 15-20 bini bulmaktadır. Ayrıca ilçe’nin batısında Ezine ve İlişi, doğusunda Hacıveli ve Kuğu çayları dik yamaçları ve kanyonları geçerek Abana çevresinde denizle buluşur. Bu anlamda Hacıveli mevkii deniz turizminin yapıldığı ve potansiyeli son derece yüksek bir mevkiidir. İlçede son yılların gözde sporu trekking için çok sayıda parkur bulunmaktadır. Özellikle dağ içindeki yürüyüş alanı ve Hacıveli Deresi içindeki kanyon çokça tercih edilmektedir. Abana’da tarihi değere sahip camiiler inanç turizmi açısından önemlidir. Hacıveli Camisi 1805′te, Harmason Camisi 1846′da ve Merkez Hacıahmet Camisi de 1947′de yapılmıştır. Abana geziler için de ideal bir ilçedir. Toza Seyir Tepesinden manzara, doğa fotoğrafçıları için son derece caziptir. Harmason Mahallesinde yaşlı çınarlar ise ilçenin önemli doğa varlıklarındandır. İlçe’nin güneyindeki Iğrava ve yukarısındaki Karabalçık Mağarası, doğusunda bir zamanlar korsanlara barınaklık yapan Hacıveli Koyu ve Siyelik Kayaları ilçenin diğer önemli doğal güzelliklerin oluşturmaktadır

ABANA’YA NASIL ULAŞABİLİRİM?

Abana’nın Kastamonu il merkezine olan uzaklığı 98 kilometredir. Kastamonu Havalimanı’ndan İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanlarına her gün karşılıklı seferler düzenlenmektedir. Kastamonu’da ise rent a car firmaları ile bağlantı kurularak araç kiralanabilir veya servis araçlarıyla Şehirlerarası Otobüs Terminalinden Abana servisleriyle ilçeye ulaşım sağlanabilir. Abana başkent Ankara’ya 340, İstanbul’a ise 620 kilometre mesafededir.

03 Temmuz 2019 2599 okunma