• TurkishEnglishGermany

Yenice

1461 yılında Cenevizlerden Fatih Sultan Mehmet tarafından alındı.Rivayete göre Yenice’nin fethinde adı da belirlenmiştir.Yenice, alındıktan sonra söylentiye göre, Fatih Sultan Mehmet, komutanlarına sormuş; “Nice oldu?”Komutanların yanıtı ise; “Yenice alındı” olmuş ve böylece ilçenin adı da konulmuş

YENİCE’NİN DOĞAL VE KÜLTÜREL MİRASI

Yenice Ormanları; tropik bölgeler dışında dünyanın ender coğrafyalarında rastlanan çok çeşitli ağaç türlerinin bir arada bulunması, bunların dünyada ender görülen çap ve boya ulaşmış olmaları, bilim ve eğitim bakımından önem arz eden, nadir rastlanan ve kaybolmaya yüz tutmuş ekosistemler ve türlerinin seçkin örneklerini ihtiva ediyor olması nedeniyle Tabiatı Koruma Alanı olarak ayrılmıştır. Genetik özelliklerinin devamlılığını sağlamak, ilmi araştırmalar ve eğitim amaçlı çalışmaların hizmetine sunmak, nadir tabiat parçalarını gelecek nesillerin istifadesine milli bir miras olarak bırakmak amacıyla oluşturulan bu alanlar nesli tükenmeye yüz tutmuş yaban hayatı bakımından da çeşitlilik gösterdiğinden görülmeye değer yerlerdendir. Geyik, karaca, ayı, domuz, sansar, kurt, tavşan gibi yaban hayvanları, çulluk, güvercin, tahtalı güvercin, alakarga, atmaca, doğan ile çeşitli kuşlar mevcuttur. Yenice’nin akarsu ve derelerinde kırmızı benekli alabalık bulunmaktadır.Yenice Ormanları 1999 Yılında Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF), Avrupanın biyolojik çeşitlilik açısından en değerli ve acil olarak korunması gereken 100 orman alanı içinde tanımlamıştır.

Doğal yapısı itibariyle, kanyoning, çadırlı kamp, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting gibi her türlü doğa sporuna elverişli olan Yenice’de, özellikle Karabük-Yenice yolu üzerinde bulunan Şeker Kanyonu, kanyoning yapmaya elverişli olmasının yanı sıra, yapılan yürüyüş parkurları ile eşsiz doğa güzellikleri arasında sakin ve huzurlu yürüyüş ve bisiklet turu imkanı sunmaktadır. Kanyonun kayalıkları kaya tırmanışına da uygundur.

Mağara

Yenice-Karabük Demiryolu üzerinde, ilçe merkezine 2 km. mesafede bulunan ve halk tarafından ”İn” olarak adlandırılan mağara, yer altı araştırmalara konu olabilecek özelliklere sahiptir. Osmanlı döneminde ”İn Divanı” ve bağlı kariyeler, adını bu mağaradan almış ve uzun süre bu yer halkının yaşantısında önemli bir yer tutmuştur. Daha yakın zamanlara kadar sürü sahiplerinin, özellikle kış aylarında sürülerini barındırmak için bu mağarayı tercih ettikleri bilinmektedir. Çünkü mağara içinde 600-700 başlık keçi ve koyun sürüsünü barındırabilecek alanlar mevcuttur. Halk arasında mağara ile ilgili bir rivayet vardır ki, çok ilginçtir. Rivayet, mağara içinde bulunan kuyuya düşen bir köpeğin Bartın’dan çıktığı şeklindedir.

Süreyya Çamlığı

Yenice – Zonguldak Demiryolu hattının Kayadibi mevkiinde yer alır. İran Şahı Pehlevi’nin eşi Süreyya’nın adına ithafen bu isim verilmiştir. 1960’lı yılarda ülkemizi ziyaret eden İran Şahı’nın eşi Süreyya, trenle seyahatleri esnasında Yenice’den geçerken burada mola vererek kahvaltı yapmışlardır. Yenice Orman İşletmesi’nin Kayadibi İşletme Şefliği sınırları içinde güzide bir mesire yeridir.

 YENİCE’YE NASIL ULAŞABİLİRİM?

Yeşil Yenice’ye kara ve demiryolu ile ulaşmak mümkün.Ankara-Zonguldak arasında haftanın belirli günlerinde TCDD tarafından düzenlenen karşılıklı tren seferleri ile ilçeye demiryolunun konforuyla ulaşmak oldukça basit ve ucuz. Karayoluyla Yenice’ye ulaşmak isteyenler ise Zonguldak ve Karabük üzerinden iki ayrı güzergâhtan ilçeye ulaşabilirler.

 

03 Temmuz 2019 2770 okunma