• TurkishEnglishGermany

Bolu

M.Ö. 1200’lü yıllarda Bolu Friglerin elindeydi. M.Ö. 6. asırda Persler bölgeye hakim oldular. M.Ö. 336’da Büyük İskender Persleri yenerek Anadolu’nun birçok yeri gibi Bolu’yu da ele geçirdi. 1071 Malazgirt zaferinden sonra batıya yayılan Türkmenler 3 yıl sonra Bolu’ya yerleştiler.

Bolu Yöresine Osmanlı akını ilk kez Osman Gazi tarafından başlatılmıştır. Bolu yöresinin tümüyle fethedilmesi ise Orhan Gazi döneminin ilk yıllarına (1324 – 1326) rastlar.

 Abant Gölü

Abant Gölü Abant Dağları üzerinde oluşan doğal bir göldür. Tabiat Parkı florasına dâhil 84 familyaya ait 332 cins, 66 tür, 147 alt tür, ve 69 varyete, toplam 672 takson ve 150 liken türü kaydı vardır. Bu taksonlardan 51’i endemiktir. Fauna bakımından da zengin olan bölgede endemik bir tür olan ve dünyada şimdiye kadar başka bir yerde kaydı bulunmayan ‘küçük taraklı semender’ bilinmektedir. ‘Abant Fındık Faresi’ ve ‘Abant Alası’ yöreye özgü endemik türlerdir. Göl çevresi su samurları için, yöre ormanları da birçok yabani hayvan ve kızıl geyikler için uygun bir yaşam alanına sahiptir.

Bu güzelliklere ulaşmak sizi hiç yormayacak. Çünkü Abant Gölü Ankara ya 1,5, İstanbul’a ise yalnızca 3 saatlik mesafededir.

Yedigöller Milli Parkı

Yedigöller Milli Parkı heyelanın oluşturduğu göller ile “Orman Denizi” ni andıran zengin bitki örtüsüne sahiptir. Millî park içerisindeki farklı büyüklük ve normlardaki saf kayın veya karışık (kayın-karaçam-meşe) ormanlarıyla çerçevelenmiş üst üste dizilmiş göller, Kapankaya manzara seyir terasından farklı renk-doku-tek tür çeşitliliği içerisindeki eşsiz peyzaj güzellikleri, irili ufaklı şelaleler, Karaçam Anıt Ağacı, çok sayıdaki doğal su kaynakları, geyik üretme sahası, Köyyeri Tepesindeki halen kalıntıları görülen tarihi dinlenme yeri, özellikle sonbahardaki flora çeşitliliğinin sergilediği farklı renklerdeki peyzaj görüntüleri görülmeye değer özellik ve yerlerdir.

Kampçılık, günübirlik piknik, doğa yürüyüşü gibi uğraşların yanında, fotoğrafçılık için de ziyaretçilerine zengin peyzaj güzellikleri sunar.

Orman Bakanlığı’na ait misafirhane ve bungalovlarda konaklama imkânı olduğu gibi, ziyaretçiler çadır ve karavanlarda da konaklayabilirler. Amatör ve profesyonel fotoğrafçılık yapanlara da geniş kullanım imkânları sunulmaktadır.

Kartalkaya Kayak Merkezi

Türkiye’nin en gözde kayak merkezlerinden biri olan Kartalkaya ; Alp disiplini kayak ve Tur kayağı için çok uygun koşullara sahiptir. Kayaklı koşu, snowboard ve kayak merkezi Kartalkaya muhteşem çam ormanı ile konuklarını büyülemektedir.

Kaplıcalar Diyarı Bolu

Bolu’da çok sayıda kaplıca yer alıyor. Bolu’da şifalı sular Küçük ve Büyük kaplıcalar olarak 2 merkez üzerinde bulunuyor. Bolu Ovası’nın güney kenarında, ormanlarla kaplı dağın eteğinde, Karacasu mevkiinde ve Kuzey Anadolu fayına bağlı olarak oluşmuş 2 kaynak yer alıyor. 1993 yılında ‘termal turizm merkezi’ ilan edilen bölgede Termal Otel ve Sağlık Bakanlığı’na bağlı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi de bulunuyor.

Av Turizmi

Bolu’nun dört yanını kuşatan orman tabakası ve zengin bitki örtüsü, beraberinde çok çeşitli av hayvanlarının bulunmasını sağlar.Ormanlık alanlarda ayı, vaşak, yaban domuzu, geyik, karaca, kurt, sansar, tilki, porsuk, tavşan, kokarca, gelincik, kunduz ve sincap gibi kara hayvanları ile keklik, üveyik, bıldırcın, çil, toy, turna, çulluk, güvercin gibi av kuşları ve atmaca, şahin, kartal gibi yırtıcı kuşlar sıklıkla görülmektedir. Ayrıca birçok gölü bünyesinde barındıran Bolu, sportif olta balıkçılığı için ideal bir bölgedir. Abant Gölü, Gölcük, Gölköy Barajı, Yeniçağa Gölü, Yedigöller, Aladağ Göleti, Karamurat Gölü, Çubuk Gölü, Sünnet Gölü, Sülük Gölü, Karagöl’de bulunan çok lezzetli alabalık, sazan, mercan ve gümüş balıkları olta ile avlanabilmektedir.

 BOLU’YA NASIL ULAŞABİLİRİM?

Bolu, büyük şehirleri birbirine bağlayan yollar üzerinde olduğu için ulaşım son derece kolaydır. Bolu şehir merkezi İstanbul’a 262, Ankara’ya ise 191 km uzaklıktadır.

 

03 Temmuz 2019 2207 okunma