• TurkishEnglishGermany

Daday

Daday’ın bir yerleşim yeri olarak seçilmesi MÖ 5.000 yıllarına dayanır. İlk defa yerleşenler,Gasgaslar diye yazılı belgelere geçen Kaşka Türkleridir. Daha sonra Etiler, Paflagonyalılar, Kimmerler, Lidyalılar, Persler, Yunanlılar, Rumlar, Romalılar, Araplar, Danişmentler, Selçuklular, Çobanoğulları, Candaroğulları ve Osmanlılar bu toprakları yerleşim yeri olarak seçmişlerdir. Türklerin bölgeye ilk yerleşmesi 1214 yılında olmuştur. Fatih Sultan Mehmet’in 1460 yılında Candaroğulları Beyliğini ortadan kaldırmasından sonra Daday ve çevresi Osmanlı topraklarına katılmıştır.

DADAY’IN KÜLTÜREL VE DOĞAL MİRASI

Balaban Konağı

Daday´a 5 km. uzaklıktaki İnciğez Köyüne bağlı Çiftlik mahallesindedir. Binanın 1632 yıllarında yapıldığı belirtilmektedir. Kapı, tavan ve dolaplar Osmanlı ahşap işçiliğinin en güzel örneklerini sergilemektedir.

Daday Hükümet Konağı

5.Ağustos 1891 tarihinde Daday´a gelen Kastamonu Valisi Abdurrahman Paşa´nın gayretleri ile temeli atılmış, Vali Vekili Muharrem Bey tarafından 25 Kasım 1891 tarihinde açılmıştır. Bina, 30 Ağustos 1925 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk´ü, 1938 yılında, İsmet İnönü’yü ve 28 Mayıs 1994 tarihinde ise K.K.T.C. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş´ı ağırlamıştır.

Seyidi Beyoğlu Konağı

Ağustos 1925 tarihinde Atatürk´ü misafir eden bu konağın  yapım tarihi 03.Nisan 1330 / M.1912’dir.Oda ve salonlarda ahşap işçiliğinin en güzel örnekleri sergilenmiştir.

Honsalar Tepesi Tümülüsü

Alipaşa Köyünün hemen girişinde yer almaktadır. Tepe kısmından ve kuzey-doğu tarafından kazılmış olduğu görülmektedir.

MeyreMabeti

Daday´a 40 km uzaklıktaki Aktaştekke Köyü´ne bağlı Meyre mahallesindedir.

Mabet´in kitabesinin boyu 180, eni 86, kalınlığı 50cm santimetredir. Kitabe Grekçe alfabesi ile yazılmıştır.

Kaya Mezarları

Daday´a altı km. uzaklıktaki İnciğez Köyündedir. Gök Irmağın ilk çıkış kaynağını oluşturan  Daday Çayı´nın hemen güney yamacında, dik inen kayalıklar üzerine oyulmuştur.Bizans döneminden hareket edilerek, MÖ:64-330 yılları arasında yapılmış olabileceği ileri sürülebilir.

Taşlıbayır Sarkıt Mağaraları 

Mağaranın girişi 50 x 80 cm. ölçülerinde, kenarları yontulmuş, iki  metre kalınlığında bütün bir kayaya oyulmuştur.  Çevresi ve aşağıya inen yüzeyin üzeri perdahlı, yetmiş derecelik bir eğimle üç buçuk metre derinliğe inilmektedir.

Ali Paşa Cami

Dış duvarda asılı olarak duran saç levhada, yapılışı H.796 – M.1390 yazmaktadır. Candaroğulları’nın en kuvvetli zamanlarında 2.Süleyman Paşa ( 1385 – 1392 ) ile İsfendiyar Bey´in(1392 – 1439 ) geçiş döneminde yapıldığı anlaşılmaktadır. Üzerinde kelimeyi tevhid ve aksi istikamette üsluplaştırılmış kuş figürleri bulunmaktadır. Ali Paşa´nın, Candaroğulları’nın uç emirlerinden olması ihtimali çok fazladır.

Yaylalar

Ballıdağ, Göktepe, Eğriciova, Maşadüzü Yaylası, Ballıdağ Yaylası, Soğuco Yaylası, Elveren Yaylaları

DADAY’IN YÖRESEL LEZZETLERİ

Etli Ekmek, Çeşit Gözleme, Banduma, Cizleme, Ekşili Pilav, Sıkma, Tirit, Pölüşke, Sarımsaklı Hamur, Petmezli Malak Hamuru, Un Çorbası, Tarhana Çorbası, Müsellim Yaprağı Sarması, Isbıt Yaprağı Sarması, Kara Kabak Çiçek Dolması

DADAY’A NASIL ULAŞABİLİRİM?

Daday, Kastamonu il merkezine 29 km uzaklıktadır. Her saat il merkezinden karşılıklı olarak minibüs seferleri yapılmaktadır.

03 Temmuz 2019 2516 okunma