• TurkishEnglishGermany

Devrek

Eskiçağlardan itibaren köklü bir geçmişi olan Devrek, en erken Erken Kalkolitik Çağ’da (MÖ 5500) yani günümüzden 7500 yıl önce yerleşime sahne olmuştur. Bu özelliğiyle Devrek, bölgede medeniyetin ilk filizlendiği yerdir.

1. Murad Hüdavendigar (1389-1402) döneminde, bir vakıf arazisi ile ilişkili Osmanlı arşiv belgesinde geçen Devrek, bu yıllarda ‘Hızırbeyili’ olarak nam salmıştır. Fatih Sultan Mehmet Han’ın Amasra’yı 1460 yılında fethiyle birlikte Devrek ve çevresine Oğuz boylarının konar-göçer yörük topluluklarının iskânı artmıştır. Hem Hızırbeyili hem de Devrek olarak anılan ilçenin adı 5 Eylül 1887 tarihinde II. Abdülhamid Han’ın adına izafeten yirmi üç yıl boyunca ‘Hamidiye’ olarak anılmıştır.

 DEVREK’İN KÜLTÜREL VE DOĞAL MİRASI

Devrek’in hiç şüphesiz en ünlü marka değeri, dünyaca ünlü bastonlarıdır. Devrek de bastonculuk yaklaşık 200 yıllık bir tarihe sahiptir. Sanatsal boyutu ile dikkat çeken Devrek bastonu ilki 7 Temmuz 1984 tarihinde düzenlenen Baston Festivali ile insanlara tanıtılmış ve bu festival Devrek Bastonu sanatını günümüze kadar gelmesine büyük katkıda bulunmuştur.

Devrek’in eski adı Hamidiye’dir. 1885 merkez kaza olmuştur.

Devrek’te bastonculuk tarihine geldiğimizde ise, bastonculuk ilkel bir yün ve pamuk eğirme aleti olan çıkrıkla başlamıştır. Manda boynuzundan yapılan iki tarafı siyah, ortası beyaz, çubuk şeklinde kemik ağızlık ve kızılcık ağacı özünden üç parçalı ve eklemeleri gümüş veya altın bilezikli olan ağızlıkların yapımı da bastonculuğu da geçiş ürünleri olmuştur.
Hicri 1310(1892) tarihli Kastamonu Salnamesinde Hamidiye kazasında (Devrek) ‘ceviz ağacından sandık, masa, konsol, sigara ağızlığı ve baston gibi şeyler şayan-ı memnuniyet bir surette olup….’ demesi Devrek’te 1892 yılında baston yapıldığını kanıtlamaktadır.

Yedigöller Milli Parkı, Bostandüzü orman içi dinlenme alanı ve Milli Egemenlik Parkı yörenin en önemli rekreaktif alanlarıdır. Akarsularda olta balıkçılığı, orman alanlarında ise kara avcılığı yapılmaktadır.Özellikle Avrupa ülkelerinden gelen avcılar Devrek Ormanlarında düzenlenen domuz avına yoğun ilgi göstermektedir.

Eğerci bölgesindeki Aksu Yaylası ile Ozan Gölü civarı da Devrek’in turistik değerlerindendir.

DEVREK’E NASIL ULAŞABİLİRİM?

 Devrek, başkent Ankara’ya 219, İstanbul’a ise 366 kilometre mesafededir. Ankara-İstanbul Otobanının Yeniçağ gişelerinden çıkılarak, Mengen üzerinden Devrek’e ulaşılabilir.

03 Temmuz 2019 2510 okunma