• TurkishEnglishGermany

Bartın

Bartın, tüm turizm türlerini bir arada sunabilen ender kentlerimizdendir. Arkeolojik, etnografik ve folklorik değerleriyle tarih ve kültür turizminin 3000 yıllık mirasını izlemek ve öğrenmek için Bartın’a gelmek, tarih ve doğa meraklıları için anılardan silinmeyecek bir tatil olanağı olabilir.

Deniz- güneş-kum, yat, su sporları gibi yaz turizmine yönelik aktiviteler için Bartın sahilleri ve Bartın Irmağı zengin bir kaynak oluşturmaktadır.

Cömert doğanın armağanı olağanüstü güzellikteki Milli Parkı, plajları, yaylaları, mağaraları, şelaleleri, ırmak, dağ ve av alanlarıyla bölgenin cazibe merkezidir.  Keşfedilmemiş nice tarihi ve doğal sırlara sahiptir.

BARTIN’IN KÜLTÜREL VE DOĞAL MİRASI

Antik Kentler

Tarihi Paphlagonia kentleri arasında Tios (Filyos), Sesamos (Amastris), Kromna (Tekkeönü), Kytoros (Gideros), AbonouTeikhos (Abana), Aigialos (Cide), Kinolis (Çatalzeytin), Krateia (Gerede), Dadybra (Safranbolu), Hadrianopolis (Eskipazar), Pompeiopolis (Taşköprü), Gangra (Çankırı) ve Erythinoi (Çakraz) bulunmaktadır.

Antik çağ kentlerinden Sesamos, Kromna ve Erythinoi,  Bartın İli sınırları içerisinde yer almaktadır.

Kemal Samancıoğlu Etnografya Müzesi

Bartın’ın eski belediye başkanlarından Kemal Samancıoğlu’nun doğup yaşadığı tarihi ahşap ev, günümüzde etnografya müzesi olarak hizmet vermektedir.  Müzede Kemal Samancıoğlu’nun eşyalarının yanı sıra Bartınlı ailelerin bağışladığı yaklaşık 700 etnografik eser bulunmaktadır.

Bartın’daki geleneksel ahşap evlerin güzel bir örneği olan yapı, birçok ziyaretçi tarafından gezilmektedir.

 Taşhan

1832–1835 yılları arasında Hacı Ali Ağa tarafından yaptırılmıştır. Dikdörtgen planlı hanın 578 metrekarelik bir açık avlusu bulunmaktadır. 18 odaya sahip han, iki katlıdır. Kent merkezinde, Hükümet Caddesi’nde bulunan şahıs mülkiyetindeki han, ticari amaçla kullanılmaktadır.

 Ebu Derda Türbesi

Türbe, Hz. Peygamberimizin Sancaktarı Ebu Derda Hazretleri adına manevi makam olarak inşa edilmiştir. Tarihi kaynaklara göre, Ebu Derda Hazretleri Hicretin 50. yılında İstanbul’un kuşatılması sırasında Bartın’da bir süre kalmıştır. Türbenin yanında küçük bir cami ile kavşak suyu çeşmesi ve bir kuyu bulunmaktadır. Türbe, hayli ziyaretçi çekmektedir.

 Şadırvan

Şadırvan, 1912 yılında Karakaşoğlu Hacı Arif Kaptan tarafından yaptırılmıştır. Yuvarlak sekiz mermer sütun tarafından taşınan, 5,5 metre çapında bir kubbesi bulunmaktadır. Her bir sütunun yüksekliği 2,47 metredir. Abdest almak için kullanılan su 12 köşeli, 1,25 metre derinliğindeki mermer havuzdan gelmektedir. 1949 yılında kentin kaliteli içme suyu olan Kavşak Suyu’nun bu anıt çeşmeden akıtılması, şadırvanı Kavşak Suyu tesislerinin sembolü yapmıştır.

Su Terazisi

1887 yılında esnafın su ihtiyacını karşılamak üzere inşa edilen Su Terazisi, Bartın’daki önemli tarihi yapılardan biridir. Kesme taştan, tabanı geniş, yükseldikçe daralan, 12.20 m boyunda bir dikilitaş formunda inşa edilmiştir. Demirden yapılmış merdivenleri ile tepe noktasına kadar çıkılabilmektedir.

Bartın Irmağı

Kocaçay ve Kocanaz Çayı şehir merkezindeki Gazhane Burnu’nda birleşerek Bartın Irmağı’nı oluşturur. 14 km akarak Karadeniz’e ulaşan Irmak, düşük akış hızından dolayı tekne turlarına müsaittir. Ayrıca ırmak üzerinden tekneyle Çağlayan’a ulaşılabilir.

 İnkumu Plajı

Bartın’a 17 km uzaklıkta bulunan İnkumu Plajı’nın uzunluğu 2,5 km’dir. İnkumu’nda, kumsalın kuzeyini Karadeniz, güneyini de yemyeşil ormanlara bürünmüş İnkumu Dağı çevreler.

İnkumu, her türlü turistik gereksinimleri karşılayabilecek kaliteli konaklama, yeme-içme ve eğlence olanaklarına sahiptir.

 Güzelcehisar Plajı

Bartın’a 17 km uzaklıktaki Plaj, Bartın’ın en iyi plajlarından biridir. 80 milyon yıllık lav sütunlarıyla ilgi çeken bölgede kamp olanağı da mevcuttur.

Mugada Plajı

Günübirlik yoğunluk yaşayan plajın uzunluğu 1,5 km’dir. Bartın’dan Mugada’ya 2 farklı karayolu hattından ulaşmak mümkündür. Bartın-Gözpınarı-Mugada hattı 18 km, Bartın-Güzelcehisar-Mugada hattı 20 km’dir.

Mugada Plajı, 2. Dünya Savaşı esnasında olası bir düşman çıkartmasını önlemek amacıyla doğu ve batı uçlarına yerleştirilen uçaksavar bataryaları ile ilgi çekmektedir.

Kızılkum Plajı

Bartın’ın kuzeybatısında ve 27 km uzaklıkta olup, 2,5 km’lik uzunluğuyla yörenin en büyük plajıdır.

 Çağlayan

Bartın-Amasra karayolu üzerinde, Karaçay Deresi’nin Kocaçay’a ulaştığı alandadır.  Bentlerin eski değirmene su taşıdığı, ağaçların doğal bir güzellik sergilediği bu alanda piknik yapmak, bir yandan çayda yüzerek serinlemek ya da olta ile balık avlamak olasıdır.

 Ahşap Bartın Evleri

Ahşap Bartın evleri Osmanlı’nın son zamanlarındaki modernleşme sürecindeki mimari değişimi yansıtır. Geleneksel evler genellikle iki katlı ve “Daraba” denilen ağaç çitlerle çevrili bir bahçe içindedir. “Gulluk” denilen giriş bölümü ile bahçelerdeki yürüme alanları kayrak taşlarla kaplıdır. Her bahçede taştan bir kuyu bulunur.  Geleneksel evler, özgün giyotin pencerelere sahip olup sadece merdiven ve cumbaları aydınlatanlar yuvarlak formludur.

Tel Kırma

17. yüzyıla uzanan Tel Kırma, Bartın’dan çıkan ve Bartın İşi olarak da bilinen bir el sanatıdır. Gümüş telin makas kullanılmaksızın özel bir iğneyle bez üzerine işlenmesiyle yapılır. Tel Kırma çok değerli Osmanlı desenlerini yüzyıllardır yansıtmaktadır.

GallaBazarı

Bartınlı köylü kadınların bahçelerinde yetiştirdikleri sebze ve meyveleri sattıkları bir pazardır. Pazarın adı olan Galla “karılar”dan türetilmiştir.  200 yıllık bir gelenek olan “GallaBazarı”, Salı ve Cuma günleri kurulur.

BARTIN’A NASIL ULAŞABİLİRİM?

Bartın’ın şehirlerarası ulaşımını sağlayan karayolu; batıda Çaycuma-Devrek (Zonguldak) – Mengen-Yeniçağa (Bolu), güneyde de Safranbolu (Karabük)-Gerede (Bolu) üzerinden E-80 Otoyolu ile E-5 Devlet yoluna ulaşmaktadır. Doğuda Cide (Kastamonu), güneyde de yine Safranbolu (Karabük) üzerinden Orta ve Doğu Karadeniz ve İç Anadolu’ya açılmaktadır.

 

03 Temmuz 2019 2589 okunma