• TurkishEnglishGermany

BİZDEN HABERLER

Safranbolu’da Festival Zamanı

22’inci Altın Safran Belgesel Film Festivali 16-18 Eylül tarihleri arasında gerçekleşti. Profesyonel kategoride Ulaş Tosun’un belgeseli en iyi film seçildi
Kültürel değerlerin kültürel alt yapı ile korunması ve gelecek nesillere aktarılmasında sürekliliğinin sağlanması amacıyla “Kültürel Miras ve Korumacılık” ana teması ile gerçekleşen festivalin bu yılki yan teması; Ahilik Teşkilatı’nın önderi Ahi Evran’ın doğumunun 850. yılı olması münasebetiyle, “Ahilik Kültürü” olarak belirlendi.
Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse Başkanlığında organize edilen Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali’nin 22’incisi, sabah saatlerinde yapılan belgesel gösterimlerinin ardından gerçekleşen şehir turundan sonra, Festival Organizasyon Komitesi’nin Misak-ı Milli Demokrasi Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na Çelenk Sunma Töreni ile sanatseverlere kapılarını açtı.
Festival kapsamında ‘’En İyi Restore Edilen Ev’’ ödülüne lâyık görülen Muhsin Bey Konağı’na; Safranbolu Kaymakamı Mehmet Türköz, Belediye Başkanı Elif Köse, Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, Azdavay Belediye Başkanı Osman Nuri Civelek, Araç Belediye Başkanı Satılmış Sarıkaya ve konak sahibi tarafından plaket çakıldı.
Daha sonra Leyla Dizdar Kültür Merkezi’nde, Fotoğraf Sanatçısı Cemil Belder tarafından Hüseyin Karataş anısına düzenlenen “Ardımdan” konulu fotoğraf sergisinin açılışı yapılarak, dereceye giren fotoğrafların sergilendiği alana geçildi.
Safranbolu Erkek Halk Oyunları Ekibi, Folkart Gençlik Spor Kulübü ve Nilüfer Belediyesi Halk Dansları Topluluğu gösterileri ise Leyla Dizdar Kültür Merkezi’nin bahçesinde yapıldı. Safran Ekspres tarafından verilen Rock konserinin de tamamlanmasıyla, buradan hareketle Misak-ı Milli Demokrasi Meydanı’na kortej yürüyüşü yapıldı.
Kortej yürüyüşüne Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse’nin yanı sıra, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, CHP Karabük İl Başkanı Abdullah Çakır, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Belediye Meclis Üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Misak-ı Milli Demokrasi Meydanı’nda festivalin açılış konuşmasını yapan Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, bu tür kültürel mirasa ve turizm ekonomisine sahip olan yerler için festivallerin önemli olduğunu belirterek, bu festivallerin çok yoğun çaba gerektiren organizasyonlar olduğunun altını çizdi.
Festivalin ana temasının her yıl “Kültürel Miras ve Korumacılık” olduğunu ifade eden Başkan Köse, “Biz bunun yanı sıra bir yan tema belirliyoruz. Bu yıl seçtiğimiz yan tema da 2021’in Ahi Evran yılı ilan edilmesi nedeniyle, ‘Ahilik Kültürü’ olarak belirlendi. Ahilik o kadar önemli ki; kardeşliğin, doğruluğun, dürüstlüğün, aklın ve bilimin yani güzel olan her şeyin birleştiği sosyo-ekonomik düzenin adı.” diye konuştu.
Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse konuşmasını şöyle noktaladı: “Bu güzel organizasyonda emeği geçen başta mesai arkadaşlarım olmak üzere herkese teşekkür ediyorum. Festivalimiz hayırlı olsun.”
Safranbolu Kaymakamı Mehmet Türköz ise, Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali’nin 22 yıldır sürdürülebilir olmasının çok önemli olduğunu kaydetti ve emeği geçenlere teşekkür etti.
Safranbolu Eski Belediye Başkanı Kızıltan Ulukavak’ın hayat hikâyesinin anlatıldığı belgesel film gösteriminin ardından söz alan Kızıltan Ulukavak da; Safranbolu’nun önemine dikkat çekerek, yapılan çalışmalardan memnuniyetini dile getirdi.
Festival meşalesinin yakılmasını; Yönetmen Alper Şahin tarafından çekilen Safranbolu’da Bir Başkan adlı belgesel filmin gösterimi izledi.
Karabük Valisi Fuat Gürel’in alana girmesiyle devam eden festival, Nilüfer Belediyesi Halk Dansları Topluluğu’nun gösterilerinin ardından TRT’nin sevilen sanatçıları İsmail Özkan ve Mine Geçili’nin muhteşem konseri ile ilk gününü tamamladı.
Belgesel severlere 22. kez kapılarını açan Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali, 2. gününde de dolu dolu geçti.
Tarihi Çarşı’daki Cıngıllıoğlu Sanat Galerisi’nde Zafer Çamlıca’nın “Safran Konulu Yapıtlar” ve Tarihi Belediye binasındaki Gökhan Gönenç’in “Bir Yabancının Gözünden Safranbolu” adlı sergilerinin açılışları ile başlayan 2. gün programları, Cinci Han’da gerçekleşen “Belgesel Sinemada Yeni Yönelimler” başlığı altındaki söyleşi ile devam etti.
Moderatörlüğünü Dr. Musa Ak’ın yaptığı söyleşide; Doç. Dr. Kurtuluş Özgen, Dr. Meliha Elif Demoğlu ve Öğr. Görevlisi Hasan Basri Özdemir belgesel sinemada yeni yönelimler ile ilgili birikimlerini, belgesel severlerle paylaştılar. Hemen ardından “Bir Film Yapmak” adlı söyleşiye geçildi. Sinema yazarı Burcu Bozdemir’in moderatörlüğündeki söyleşiye ise; Yönetmen Ebru Ceylan, Yönetmen Eylem Kaftan, Yapımcı Didem Türkmen ve Görüntü Yönetmeni Deniz Eyüboğlu katıldı.
Buradaki programın ardından Safranbolu Kaymakamı Mehmet Türköz, Belediye Başkanı Elif Köse ve beraberindeki heyet, Demirciler Çarşısı’nda demir ustalarını ziyaret ederek demir sanatı ile ilgili bilgiler aldı. Kaymakam Türköz ve Başkan Köse burada demir döverken, Başkan Köse, “Zanaatkârlarımıza bu zor mesleği sürdürdükleri, gelecek kuşaklara aktardıkları için teşekkür ediyorum.” ifadelerine yer verdi.
Tarihi Çarşı’daki program, Kazdağlıoğlu Meydanı’nda dj ve rap performansları ile sona erdi.
Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali 2. gün etkinlikleri, Safranbolu’nun sevilen simalarından Yılmaz Kavuşturucu’ya ait konağa “En İyi Korunan Ev” plaketi çakım töreni ile devam etti.
Bağlarbaşı Mahallesi’nde yaklaşık 100 yıllık olduğu belirtilen 3 katlı yapıya, Karabük Valisi Fuat Gürel, Safranbolu Kaymakamı Mehmet Türköz, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse ile ev sahipleri, “En İyi Korunan Ev” plaketini çakarken; Yılmaz Kavuşturucu, ödüle lâyık bulunmaları nedeniyle büyük mutluluk yaşadığını belirtti. Kavuşturucu, bu evde doğup büyüdüğünü, ölene kadar da bu evde yaşamak istediğini söyledi.
Belediye Başkanı Elif Köse de, “Çocukluğumda da hayranlıkla izlediğim bu güzel evin, daha önce böyle bir ödül almamasına şaşırdığımı belirtmek isterim. Gerçekten çok güzel korunmuş, muhteşem bir bahçeye sahip bu güzel evin daha nice yıllar ayakta kalmasını diliyor, değerli Kavuşturucu ailesine teşekkür ediyorum.” dedi.
Karabük Valisi Fuat Gürel ise, ödül alan evi koruyan ve geleceğe taşıyan Kavuşturucu ailesini tebrik etti. Festivalin devam ettiğini ifade eden Gürel, “Dün akşam bir kısmına katılabildim. Yarın da başka bir yerde olacağım için özellikle buna gelmek istedim. Bu tür festivalleri yapmak, uygulamak ve sürekli hale getirmek gerçekten çok zor. O bağlamda bu şehrin yöneticilerini tebrik ediyorum.” diye konuştu.
Törene, Belediye Eski başkanlarından Kızıltan Ulukavak, Mustafa Eren, İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin, İş İnsanı Şefik Dizdar da katıldı.
Özel çocuklardan oluşan, Aylin Özel Eğitim Müzik Gurubu’nun performansı ile devam eden akşam programları, Türk Dünyası Müzik ve Halk Dansları Topluluğu’nun programı ile devam etti.
Gece; Misak-ı Milli Meydanı’nda gerçekleşen, Karadeniz müziğinin sevilen sesi Ekin Uzunlar konseri ile son buldu.
Meydanı hınca hınç dolduran Safranbolululara muhteşem bir gece yaşatan Uzunlar, Safranbolu’nun çok güzel ve özel bir kent olduğunu, Başkan Köse ile çok daha güzelleştiğini söyledi.
Konser süresince gönüllerince eğlenen Safranbolulular tüm şarkılara eşlik ederken, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse sanatçıya, Safranbolu maket evi ve çiçek takdim etti.
Alanında ilk ve tek olarak, bu sene 22. si düzenlenen Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali ödül töreni ve Şevval Sam konseri ile sona erdi.
16, 17 ve 18 Eylül günleri boyunca birbirinden güzel programlar ile tüm kitlelere hitap eden festivalin son günü, fotoğraf sanatçısı Cemil Belder tarafından organize edilen doğa yürüyüşü ile başladı.
Tarihi Cinci Han’da Prof. Dr. Ali Yakıcı ile Doç. Dr. Berrin Sarıtunç tarafından, Ahilik ve Safranbolu Kültürü konularında verilen konferansı; Moderatörlüğünü Öğretim Görevlisi Serdar Sabuncu’nun yaptığı, Sinema Eleştirmeni Burçak Evren ve Dr. Hakan Aytekin ile Öğretim Görevlisi Özcan Gürbüz’ün katıldığı “Belgesel Sinemanın Kültürel Miras ve Korumacılığa Katkısı” başlıklı söyleşi takip etti.
Safranbolu Belediyesi Çocuk Meclisi Üyeleri tarafından hazırlanan ve uygulayıcısının, Karabük Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eda Öz Çelikbaş’ın olduğu “Yaratıcı Sanat Terapisi” adlı serginin açılışının ardından; Kazdağlı Meydanı’nda halk oyunları ve genç müzisyenlerin performans gösterilerine geçildi.
Son gün etkinlikleri, Leyla Dizdar Kültür Merkezi’nde yapılan ödül töreni ile devam etti.
Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse’nin ev sahipliğindeki programa; Safranbolu Kaymakamı Mehmet Türköz, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, Karabük İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin, İş İnsanı Şefik Dizdar ile çok sayıda sanatsever katıldı.
Profesyonel kategoride Ulaş Tosun’un belgeseli en iyi film seçildi. Profesyonel film kategorisinde jüri özel ödülü, Aleksei Golovkov’un “When The Snow Melts Down” isimli filmine verildi. Amatör film kategorisinde en iyi belgesel film ödülünü Yasin Serindere’nin “Kanalı Beklerken” eseri aldı. Aynı kategoride jüri özel ödülüne, Begüm Aksoy’un “Smirna’nın Çukuru” filmi, Süha Arın özel ödülüne ise Celeste Galliot-Dollet’in “Beautiful Remains” filmi lâyık görüldü.
Serbest kategoride en iyi belgesel ödülüne Neşe Uğur Nohutçu’nun “Töz” eseri, jüri özel ödülüne ise Ahmet Keçili’nin “Seval” filmi değer bulundu. Belgesel film yapım destek ödülünü Göksel Tuzun’un “Hüseyin ve Fatma Şimdi Oturum Açtı” eseri aldı. Sinema onur ödülüne Burçak Evren, belgesel sinema emek ödülüne ise yönetmen Hakan Aytekin ve Akademisyen-Yönetmen Özcan Gürbüz lâyık görüldü.
Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse yaptığı konuşmada, “Uzun bir çalışma temposunun ardından festivalin sonuna geldik. Etkinlikler süresince emek ve destek veren herkese teşekkür ediyorum. Kısa bir dinlenme süresinin ardından önümüzdeki yılın çalışmalarına başlayacağız. Herkesin emeğine sağlık. Tekrar teşekkür ediyorum.” dedi.
22. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali, sevilen sanatçı Şevval Sam konseri ile son buldu.
Erken saatlerde Misak-ı Milli Demokrasi Meydanı’nı dolduran Safranbolululara muhteşem bir performans ile güzel bir gece yaşatan Sanatçı Sam, yaklaşık iki saat süren konser esnasında meydanı hınca hınç dolduranlarla brikte sevilen şarkılarını seslendirdi.
Yerel ve ulusal basının da yakından takip ettiği konserde, Başkan Köse Şevval Sam’a Safranbolu maket evi ve çiçek hediye ederken, kendilerini kırmayan sanatçıya ve Safranbolu halkına teşekkür etti.

 

admin

Bu yazarın açıklaması maalesef yok.

BENZER YAZILAR

Muzaffer Coşkun

1970 Düzce doğumlu İlk ve orta öğrenimimi Gölyaka'da tamamladı Anadolu Üniver ite i Tarım Önli an mezunu olup, halen Anadolu Üniver ite i Açıköğretim Fakülte i Siya et Bilimi ve Kamu...

Seda Oyar

1975 yılında İ tanbul'da doğdu İlk, orta ve li e eğitimini İ tanbul'da tamamlayan Oyar, 2009-2014 yılları ara ında AK Parti Abana Kadın Kolları Başkanı olarak görev yaptı 2017...

Serkan Civa

1980 E kipazar doğumludur Öğrenim hayatını E kipazar'da tamamlayan Civa, genç yaştan itibaren ticaretle uğraşmaktadır 2019 Yerel eçimlerinde Belediye Mecli Üye i eçilmiş ve Belediye...

Süleyman Yazkan

1977 Araç doğumlu İlkokulu Akıncılar köyü ilkokulunda, ortaokul ve li eyi Araç Li e i’nde okudu Anadolu Üniver ite i Spor Yönetimi Bölümü mezunu Araç Ziraat Oda ı Yönetim Kurulu...

YORUM YAP