• TurkishEnglishGermany

BİZDEN HABERLER

Daday’ın Üryani Eriği Artık Tescilli

Daday Belediyesi’nin Türk Patent ve Marka Kurumuna yaptığı başvuru olumlu sonuçlandı ve “Kastamonu üryani eriği” coğrafi işaret tescil belgesi almaya hak kazandı. Üryani Eriği, Etli Ekmekten sonra Daday’ın ikinci coğrafi işaretli ürünü oldu.

Daday Belediye Başkanı Hasan Fehmi Taş, tescille birlikte ürüne ilginin daha da artacağına inandıklarını belirtirken, konuyla ilgili şunları söyledi; “Üryani eriği Kastamonu’nun belli başlı ürünlerinden biridir. Bu ürün dış ülkelere de gönderilen Kastamonu’nun değerli bir meyvesidir. Üryani eriğinin taze meyvesine ala erik denir. Ala eriğin kabuğu soyulup kurutulmuş haline üryani eriği denmektedir. Ala erik meyvesinin kurutulmak üzere kabuğu soyulur. Kabuğu soyulan erik temiz çam tahtalarına tek tek sıralanır. Tahtaların konulduğu yerlerin güneş görmesi, tozdan ve nemden uzak olması gerekir. Erikler 15 gün buyunca kurumaya bırakılır. Kurutulan erikler zengin lif kaynağına sahiptir. Üryani eriği hoşafı Kastamonu mutfağının değişmez lezzetlerindendir.”

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri

Kastamonu Üryani Eriği, Avrupa grubu erikler içerisinde yer alan ala erik (Prunus domestica L.) çeşidinden elde edilen kuru eriktir. Ala erik, kabukları soyularak kurutulduğu için “üryani” olarak bilinir.

Kastamonu iliyle ün bağı bulunan Kastamonu Üryani Eriğinin üretiminde kullanılan erikler; kabuklarının kolay soyulması için ahşap örme sepetler içinde önce sıcak sonra soğuk suda bekletilir. Kabukları soyulmadan kurutulan eriklerin rengi koyu ve şekli buruşuk olur.

Kastamonu Üryani Eriğinin üretiminde kullanılan ala eriğin meyvelerinin olgunlaşma zamanı, eylül ayının ikinci haftasından başlayarak dördüncü haftasının sonuna kadar devam eder.

Üretim Metodu

Kastamonu’da yetişen ala eriğin çoğaltılmasında, genellikle tohumdan üretilen veya mevcut ağaçların kök sürgünlerinden elde edilen fidanlarla bahçe kurulur.

Ala erikler, her yıl eylül ayında ağaçlardan toplanır. Kabuklarının kolay soyulması için ahşap örme sepetler içinde sıcak suda bekletilir. Sıcak sudan çıkarılan erik sepeti, hemen soğuk suya koyulur. Soğuk suda bir süre bekletildikten sonra kabukları soyulur.

Soyma işlemini kolaylaştırmak üzere kullanılan sıcak ve soğuk suların rengi, eriğin renginden karardığı için, ürünün kalitesini korumak için sık sık değiştirilmelidir.

Kabukları elle soyulan erikler; güneş görmeyen, nem ve toz bulunmayan yerlerde; çam ağacından yapılmış, gıda ile temasa uygun tahtalar üzerine tek tek sıralanarak kurumaya bırakılır. Kastamonu Üryani Eriği, 15 gün kurutulduktan sonra piyasaya sunulur.

25 Aralık 2021 937 okunma
admin

Bu yazarın açıklaması maalesef yok.

BENZER YAZILAR

Muzaffer Coşkun

1970 Düzce doğumlu İlk ve orta öğrenimimi Gölyaka'da tamamladı Anadolu Üniver ite i Tarım Önli an mezunu olup, halen Anadolu Üniver ite i Açıköğretim Fakülte i Siya et Bilimi ve Kamu...

Seda Oyar

1975 yılında İ tanbul'da doğdu İlk, orta ve li e eğitimini İ tanbul'da tamamlayan Oyar, 2009-2014 yılları ara ında AK Parti Abana Kadın Kolları Başkanı olarak görev yaptı 2017...

Serkan Civa

1980 E kipazar doğumludur Öğrenim hayatını E kipazar'da tamamlayan Civa, genç yaştan itibaren ticaretle uğraşmaktadır 2019 Yerel eçimlerinde Belediye Mecli Üye i eçilmiş ve Belediye...

Süleyman Yazkan

1977 Araç doğumlu İlkokulu Akıncılar köyü ilkokulunda, ortaokul ve li eyi Araç Li e i’nde okudu Anadolu Üniver ite i Spor Yönetimi Bölümü mezunu Araç Ziraat Oda ı Yönetim Kurulu...

YORUM YAP