• TurkishEnglishGermany

BİZDEN HABERLER

Birlik Başkanımız Bölge Turunda

Düzce Belediye Başkanı ve Batı Karadeniz Kalkınma Birliği (BAKAB) Başkanı Dr. Faruk Özlü, Belediye Meclis Üyeleriyle birlikte bölgenin turizmde ön plana çıkan Safranbolu ve Bartın gibi şehirlerine bir çalışma programı gerçekleştirdi.

Düzce Belediyesi Meclis Üyeleri ilk olarak Eskipazar ilçesinde bulunan ve “Batı Karadeniz’in Zeugması” olarak tanımlanan Hadrianoupolis Antik Kentini gezdi. Burada, Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Ersin Çelikbaş ve Eskipazar Belediye Başkanı Hüseyin Dönmez tarafından karşılanan meclis üyeleri, kazı çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Batı Karadeniz Kalkınma Birliği Başkanı Dr. Faruk Özlü ve meclis üyeleri programın ikinci gününde ilk olarak Safranbolu Belediye Başkanı ve BAKAB Meclis Başkanvekili Elif Köse ile bir araya geldi. Başkan Özlü ve Belediye meclis üyeleri, Safranbolu turizmi ile ilgili bilgiler alarak Düzce’de turizm alanında yapacakları çalışmalar konusunda fikir alışverişinde bulundu.
Aynı zamanda Mimar olan, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, Safranbolu’nun nadide ve sıradan bir kent olmadığını ifade ederek, turizm anlamındaki problemlerin önüne geçmek için ilçe Kaymakamı öncülüğünde kurdukları komisyondan yeni turizm sezonunu önce ciddi karar alındığını ve bunun en önemlisinin ise tarihi çarşı bölgesinin araç trafiğine kapatılmak olduğunu belirtti.

“Her Yerin Lokumcu Dükkânı Olması Safranbolu İçin Tehlike”

Evleri ile ünlü Dünya Miras Şehirleri Listesi’nde yer alan Safranbolu’da Osmanlı’dan kalma bazı sanatların bile unutulmaya başladığını anlatan Başkan Köse, “ Eski gelenek ve sanatların mutlaka korunması gerektiğini düşüyoruz. Örneğin Demirciler çarşısı bizim için çok önemli. Fakat gün geçtikçe lokum çok satıldığından her yerde lokum dükkânı açılmaya başlandı. O kadar denetimsiz ki, Demirciler çarşısında bile artık lokum satılmaya başlandı. Tarihi fırınımız bile lokumcu oldu. Bunlar aslında bizim için uzun vadede Safranbolu için büyük tehlike. Ne yazık ki günümüzü kurtaralım, gelecekte ne olursa olsun diye bakıyoruz. Safranbolu’nun uzun vadede bir planını yok ve yapılmamış maalesef. Bizim için en büyük eksiklik bu” dedi.

“Tarihi Bölgeye Araç Girişi Yasaklanacak”

Köse, Safranbolu kültüründe eskiden loncalar olduğunu ve burada yer alan üst kurulun burada ne iş yapacak, bu işi yapmaya yetkilimi şeklinde kararlar verdiğini, ancak bu ahilik kültürünün ise günümüze taşınmadığını da kaydederek, “ Ahilik kültürünü ben çok önemsiyorum. Bütün iyi özellikleri ve esnafta olması gereken bütün insani duyguların yaşatılması gerekiyor. Bölgeye gelen turist bu yöreye ait ürünleri görmek ve almak istiyor. Şuan sadece satabildiğimiz evlerimiz var. Günün birinde bunu da tüketmiş olacağız. O yüzden ciddi kararların alınması gerekiyor. Trafik ve otopark problemi çarşı bölgesinde ciddi bir sorun. Fotoğraf çekeceksiniz ve her şeyin önünde araba görüntüsü var. Bunların önüne geçilmesi gerekiyor. Biz bu problemlerin farkındayız ve Kaymakamımızın öncülüğünde komisyon kurduk. Çok ciddi kararlarla yeni turizm sezonuna başlayacağız ve bu kararlardan en önemlisi de tarihi bölgeye araç girişinin yasaklanması olacak.

Yazın ve özellikle bayramlarda ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Bu nedenle çoğu insan park yeri bulamadığından transit geçip gidiyor. Bunların önüne geçmek gibi bizimde problemlerimiz var. O yüzden turizmde çok küçük düşünmemek, günü kurtarıcı projeler üretmemek yerine, daha uzun vadeli projelere bakabilmek lazım. Daha önce turizm master planı üniversite tarafından yapılmış ama uygulamaya konulmamış. Onunda birçok eksiklikleri var ve elden geçirilerek yeniden güncellenmesi gerekiyor. Zaten 2023’e kadar yapılmış bir master” ifadelerinde bulundu.

“Az ve Nitelikli Turist Gelmeli, Hedefimiz Öyle Olmalı”

Şehre gelen turistin o kente özgü ürünleri görmek istediğini ve bunların ön plana çıkarılmasını gerektiğini de kaydeden Başkan Köse, Safranbolu’da konaklama yıllık 150 ile 200 bin civarında. Günü birlikçilerle bu rakam biraz yukarda ama Safranbolu’ya, gelen turist kalitesi her geçen yıl düşmeye başladı. Gelen turistlerin Safranbolu’ya kattığı çok fazla bir şey yok. O yüzden kültür turizminden anlayan, alım gücü yüksek kitlelere hitap etmemiz gerekiyor. Safranbolu’ya 1 milyon kişi gelip ayak basacağına, daha az ama nitelikli turist gelmesi çok daha iyi olur, ben hedefimiz bu olmalı diye düşünüyorum. Safranbolu nadide bir kent, sıradan bir kent değil. Anlayan insanın gelmesi lazım, anlamayan insan 2 kare fotoğraf çekip gidiyor. Safranbolu’yu herhangi bir ekstra etkinlik yapmadan bile 3 gün gezseniz bitiremezsiniz. Biraz daha kalmaları için elbette etkinlik yapmamız lazım” diye konuştu. Karşılıklı fikir alışverişinin ardından Belediye başkanları karşılıklı hediye takdiminde bulundu.

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü ve beraberindeki meclis üyeleri daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alınan Safranbolu’nun Yörük köyünü gezdi, ardından Bartın’a hareket etti.

Batı Karadeniz Kalkınma Birliği Başkanı Dr. Faruk Özlü ve ekibi Bartın ziyareti kapsamında ilk olarak, geçtiğimiz günlerde yaşanan trafik kazasında Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Kömeç’i kaybeden ve kendisi de ciddi şekilde yaralanan Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın’a geçmiş olsun ve taziye ziyareti gerçekleştirdi. Özlü ve ekibinin iki günlük çalışma gezisi, UNESCO Kültür Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Amasra’daki incelemelerle son buldu.

 

 

 

admin

Bu yazarın açıklaması maalesef yok.

BENZER YAZILAR

Konuralp Sit Alanı İlan Edildi

Düzce Belediye Başkanı ve Batı Karadeniz Kalkınma Birliği Başkanı Dr Faruk Özlü yeni yılın ilk müjde ini Konuralp Antik Tiyatro Kent Kazı alanından verdi Başkan Özlü, Konuralp...

Daday’ın Üryani Eriği Artık Tescilli

Daday Belediye i’nin Türk Patent ve Marka Kurumuna yaptığı başvuru olumlu onuçlandı ve "Ka tamonu üryani eriği" coğrafi işaret te cil belge i almaya hak kazandı Üryani Eriği, Etli...

Araç’ın Kül Çöreği tescillendi

Ka tamonu'da "Araç kül çöreği", Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret alarak te cillendi Köy unu ve tarhana ı, maya, üt, karbonat, u, ıvı ve katı yağ...

YORUM YAP