• TurkishEnglishGermany

BLOG YAZILARI

SAFRANBOLU KITIRI

Tescil No: 639

Tescil Tarihi: 30.12.2020

Başvuru No: C2019/065

Başvuru Tarihi: 29.05.2019

Coğrafi İşaretin Adı: Safranbolu Kıtırı

Ürün / Ürün Grubu: Unlu mamul / Fırıncılık ve pastacılık mamulleri, hamur işleri, tatlılar Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç işareti

Tescil Ettiren: Safranbolu Belediyesi

Kullanım Biçimi: Safranbolu Kıtırı ibareli aşağıda verilen logo ve mahreç işareti amblemi ürünün kendisi veya ambalajının üzerinde yer alır. Mahreç işareti amblemi ve Safranbolu Kıtırı ibareli logo ürünün veya ambalajının üzerinde kullanılamadığında, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur

 

 

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:

Safranbolu Kıtırı; ekmeklik buğday unu, gıda amaçlı kullanılan buğday kepeği, ayçiçek yağı, su, yumurta, ceviz içi, fındık içi, badem içi, beyaz toz şeker, kabartma tozu, safran ve tarçından üretilen unlu bir mamüldür.

Üretimde baharat olarak kullanılan safran; Crocus sativus L. (Iridaceace) türüne giren bitkilerin stigmalarının turuncu-kırmızı renkli uç kısmının yağ ve balmumu içermeyecek şekilde tekniğe uygun olarak kurutulması ile üretilir. Safranbolu ilçesine de adını veren baharat olarak kullanılan safran; Safranbolu Kıtırına kendine has tat ve sarı rengini verir.

Ayrıca Safranbolu Kıtırı üretiminde istenilen gevrekliğin sağlanması adına gıda amaçlı buğday kepeği kullanılması, pişirme, kurutma süresi ve ustalık becerisi son derece önemlidir.

 

Üretim Metodu:

Aşağıda verilen miktarlar ortalama olarak verilmiştir:

Ekmeklik buğday unu (500 g)

Gıda amaçlı kullanılan buğday kepeği (200 g)

Ayçiçek yağı (170 ml) Beyaz toz şeker (250 g)

Su (250 ml)

Yumurta (2 adet)

100 g ceviz içi / fındık içi / badem içi (Tercihe göre en az biri ya da bir kaçı kullanılır.) Hamur kabartma tozu (10 g)

Baharat: Safran (Safranbolu’da üretilen safran, 0,1 g) ve tarçın (10 g)

 

Üretim Aşamaları

Bileşen listesindeki bileşenlerin tümü karıştırılarak hamur hazırlanır ve bu hamur istenen kıvama gelene kadar yoğurulur. Yoğrulan hamur tepsilere alınır. Yaklaşık 170 ˚C’deki fırında ortalama 15 dakika bekletildikten sonra tam olarak pişirilmeden şekil verilmek üzere fırından alınır. Fırından alınan hamur ortalama 3x5x1 cm boyutlarında olacak şekilde kesilerek parçalara ayrılır ve yan çevrilerek tekrar tepsilere dizilir. Fırın sıcaklığının yaklaşık 100 ˚C’ye düşürülerek 1 saat kadar ürünün kuruması ve kızarması sağlanır. Daha sonra 2 saat kadar soğumaya bırakılır. Hazırlanan ürün gıda ile temasa uygun şeffaf plastik poşet ambalajlar içine konulur ve daha sonra genellikle bez torbaların içine yerleştirilerek tüketiciye sunulur.

 

Ürünün tüketiciye ulaştırılana kadar tüm aşamalarında temiz ve kuru yerlerde, kokulardan ari biçimde, oda sıcaklığı koşullarında muhafaza edilmesi sağlanır. Ürün için tavsiye edilen tüketim tarihi; üretim tarihinden itibaren 6 aydır

Coğrafi Sınır İçerisinde Gerçekleşmesi Gereken Üretim, İşleme ve Diğer İşlemler:

Safranbolu Kıtırında üretiminde en belirleyici unsurlar; üretimde kullanılan bileşen listesi, üretim aşamaları ile ustalık becerisidir. Bu sebeple ürünün tüm üretim aşamaları, belirtilen coğrafi sınır içerisinde gerçekleştirilmelidir.

Denetleme:

Denetimler; Safranbolu Belediyesinin koordinatörlüğünde; Safranbolu Belediyesi, Safranbolu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odasından birer üyenin katılımıyla 3 kişiden oluşan denetim mercii tarafından gerçekleştirilir.

Denetimler yılda en az bir kere yapılır. Şikâyet üzerine veya gerekli görülen hallerde ayrıca denetim yapılabilir. Yapılan denetimler; 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu uyarınca raporlanarak her yıl düzenli olarak Safranbolu Belediyesi tarafından Türk Patent ve Marka Kurumuna sunulur.

Denetim mercii, Safranbolu Kıtırı coğrafi işareti kullanım biçiminin uygunluğunu, bileşen listesi ile üretim metodu bölümlerinde belirtilen kriterlere uygun olarak üretim yapılıp yapılmadığını kontrol eder. Denetim esnasında tespit edilen uygunsuzluklar ile alınması gerekli tedbirler denetlenen ilgili kişi, kurum veya kuruluşa bildirilir.

Denetim mercii, kamu kuruluşlarından veya özel kuruluşlardan veya bunlarda görevli uzman gerçek veya tüzel kişilerden denetimin gerçekleştirilmesi sırasında faydalanabilir veya hizmet satın alabilir. Tescil ettiren, hakların korunmasında hukuki süreçleri yürütür.

admin

Bu yazarın açıklaması maalesef yok.

BENZER YAZILAR

TARAKLI ŞİMŞİR TARAK

Te cil No: 831 Te cil Tarihi: 09082021 Başvuru No: C2020/182 Başvuru Tarihi: 08072020  Coğrafi İşaretin Adı: Taraklı Şimşir Tarak Ürün / Ürün Grubu: Tarak / Halılar,...

TARAKLI ŞİMŞİR KAŞIK

Te cil No: 830 Te cil Tarihi: 09082021 Başvuru No: C2020/181 Başvuru Tarihi: 08072020 Coğrafi İşaretin Adı: Taraklı Şimşir Kaşık Ürün / Ürün Grubu: Kaşık / Halılar,...

TARAKLI UĞUT TATLISI

Te cil No: 809 Te cil Tarihi: 27072021  Başvuru No: C2020/164 Başvuru Tarihi: 02072020 Coğrafi İşaretin Adı: Taraklı Uğut Tatlı ı Ürün / Ürün Grubu: Tatlı /...

BOLU FINDIK ŞEKERİ

Te cil No: 543 Te cil Tarihi: 22092020 Başvuru No: C2019/049 Başvuru Tarihi: 26042019 Coğrafi İşaretin Adı: Bolu Fındık Şekeri Ürün / Ürün Grubu: Fındık şekeri /...

YORUM YAP