• TurkishEnglishGermany

BLOG YAZILARI

DÜZCE ACIKASI

Tescil No: 309

Tescil Tarihi: 28.12.2017

Başvuru No: C2017/140

Başvuru Tarihi: 12.09.2017

Coğrafi İşaretin Adı: Düzce Acıkası

Ürün / Ürün Grubu: Sos / Yiyecekler için çeşni / lezzet vericiler, soslar ve tuz

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç işareti

Başvuru Yapan: Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü

Başvuru Yapanın Adresi: Kültür Mahallesi, 737 Sk. No:11, 81010 Merkez / DÜZCE Coğrafi

Sınır: Düzce ili

Kullanım Biçimi: Düzce Acıkası coğrafi işareti tek başına ya da marka ile birlikte kullanılabilir.

 

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:

Düzce Acıkası yöre ile özdeşleşen, uzun yıllardır bilinen ve yörenin kültürel birikimi ile günümüze ulaşmış bir meze türüdür. Malzeme seçiminden üretimine ve baharat oranına kadar titiz çalışmalar gerektiren Düzce Acıkasının tercih edilmesinde yörenin tatlarını içermesi büyük rol oynamakta olup üretiminde Düzce’de üretilen doğal tereyağı ve fındığın kullanılması Düzce Acıkasının diğerlerinden ayırt edilmesini sağlamaktadır. Düzce acıkasında salça olarak sadece etli kapya kırmızıbiberlerden yapılan salçalar kullanılmaktadır. Düzce Acıkasını diğerlerinden ayıran bir diğer özellik de hazır salça kullanılması yerine biberlerin Düzce Acıkası üreticileri tarafından salça haline getirilmesidir.

Üretim Metodu:

Düzce Acıkası için gerekli malzemeler:

  • Tatlı salçalık biber: 5 kg
  • Ceviz içi: 250 g
  • Kavrulmuş fındık içi: 100 g
  • Ayçiçek yağı: 150 ml
  • Tereyağı: 50 g
  • Sarımsak: 35 g
  • Kişniş (Koni): 35 g
  • Kimyon: 6 g
  • Tatlı toz biber: 6 g
  • Pul biber: 6 g
  • Kekik: 6 g • Fesleğen (Reyhan): 3,5 g
  • Cıbrısa (Azıbra): 3,5 g
  • Tuz 4 g

 

Düzce Acıkasının Hazırlanışı:

Salçalık kırmızı tatlı kapya biberler yıkanıp temizlendikten sonra, kesilip içindeki çekirdekler ayıklanır. Sonra biberler kazanlara koyularak kaynatılır. File çuvallara konularak biberler süzülür. Süzülen biberler salça (kıyma) makinesinde çekilir. Salça haline getirilen biber yaklaşık 1 kg kalmaktadır. Makinede çekilen biberler kazanlara tekrar konulduktan sonra ayçiçek yağı ilave edilerek 20-30 dakika suyu uçana kadar kaynatılır. Kaynama işleminden sonra tereyağı eklenir. Daha sonra ceviz içi, kavrulmuş fındık, sarımsak, kişniş, kimyon, tatlı toz biber, pul biber, kekik, fesleğen, cıbrısa ve tuz yukarıdaki miktarlarda ilave edilip karıştırılarak acıka hazır hale getirilir.

 

Coğrafi Sınır İçerisinde Gerçekleşmesi Gereken Üretim, İşleme ve Diğer İşlemler:

Düzce Acıkası üretiminde yörede yetişen fındıklar ve hazır tereyağlar yerine Düzce köylerinde üretilen doğal sığır tereyağı kullanılmaktadır

13 Temmuz 2019 452 okunma ,
admin

Bu yazarın açıklaması maalesef yok.

BENZER YAZILAR

SAFRANBOLU LOKUMU

Te cil No: 183 Koruma Tarihi: 22052006 Başvuru No: C2006/009 Başvuru Sahibi: Safranbolu Lati Gıda San ve Tic Ltd Şti Başvuru Sahibinin Adre i: Ka tamonu Karayolu 7 Km Çevrikköprü...

ÇAYCUMA MANDA YOĞURDU

Te cil No: 496 Te cil Tarihi: 08052020 Başvuru No: C2018/015 Başvuru Tarihi: 15012018 Coğrafi İşaretin Adı: Çaycuma Manda Yoğurdu  Ürün / Ürün Grubu: Yoğurt / Peynirler...

KASTAMONU TAŞ BASKI DOKUMASI

Te cil No: 465 Te cil Tarihi: 18102019 Başvuru No: C2018/163 Başvuru Tarihi: 31072018 Coğrafi İşaretin Adı: Ka tamonu Taş Ba kı Dokuma ı Ürün / Ürün Grubu: Taş...

KONURALP PİRİNCİ

Te cil No: 438 Te cil Tarihi: 25062019  Başvuru No: C2017/056 Başvuru Tarihi: 03072017 Coğrafi İşaretin Adı: Konuralp Pirinci Ürün / Ürün Grubu: Pirinç / Diğer...