• TurkishEnglishGermany

BLOG YAZILARI

DÜZCE ACIKASI

Tescil No: 309

Tescil Tarihi: 28.12.2017

Başvuru No: C2017/140

Başvuru Tarihi: 12.09.2017

Coğrafi İşaretin Adı: Düzce Acıkası

Ürün / Ürün Grubu: Sos / Yiyecekler için çeşni / lezzet vericiler, soslar ve tuz

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç işareti

Başvuru Yapan: Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü

Başvuru Yapanın Adresi: Kültür Mahallesi, 737 Sk. No:11, 81010 Merkez / DÜZCE Coğrafi

Sınır: Düzce ili

Kullanım Biçimi: Düzce Acıkası coğrafi işareti tek başına ya da marka ile birlikte kullanılabilir.

 

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:

Düzce Acıkası yöre ile özdeşleşen, uzun yıllardır bilinen ve yörenin kültürel birikimi ile günümüze ulaşmış bir meze türüdür. Malzeme seçiminden üretimine ve baharat oranına kadar titiz çalışmalar gerektiren Düzce Acıkasının tercih edilmesinde yörenin tatlarını içermesi büyük rol oynamakta olup üretiminde Düzce’de üretilen doğal tereyağı ve fındığın kullanılması Düzce Acıkasının diğerlerinden ayırt edilmesini sağlamaktadır. Düzce acıkasında salça olarak sadece etli kapya kırmızıbiberlerden yapılan salçalar kullanılmaktadır. Düzce Acıkasını diğerlerinden ayıran bir diğer özellik de hazır salça kullanılması yerine biberlerin Düzce Acıkası üreticileri tarafından salça haline getirilmesidir.

Üretim Metodu:

Düzce Acıkası için gerekli malzemeler:

  • Tatlı salçalık biber: 5 kg
  • Ceviz içi: 250 g
  • Kavrulmuş fındık içi: 100 g
  • Ayçiçek yağı: 150 ml
  • Tereyağı: 50 g
  • Sarımsak: 35 g
  • Kişniş (Koni): 35 g
  • Kimyon: 6 g
  • Tatlı toz biber: 6 g
  • Pul biber: 6 g
  • Kekik: 6 g • Fesleğen (Reyhan): 3,5 g
  • Cıbrısa (Azıbra): 3,5 g
  • Tuz 4 g

 

Düzce Acıkasının Hazırlanışı:

Salçalık kırmızı tatlı kapya biberler yıkanıp temizlendikten sonra, kesilip içindeki çekirdekler ayıklanır. Sonra biberler kazanlara koyularak kaynatılır. File çuvallara konularak biberler süzülür. Süzülen biberler salça (kıyma) makinesinde çekilir. Salça haline getirilen biber yaklaşık 1 kg kalmaktadır. Makinede çekilen biberler kazanlara tekrar konulduktan sonra ayçiçek yağı ilave edilerek 20-30 dakika suyu uçana kadar kaynatılır. Kaynama işleminden sonra tereyağı eklenir. Daha sonra ceviz içi, kavrulmuş fındık, sarımsak, kişniş, kimyon, tatlı toz biber, pul biber, kekik, fesleğen, cıbrısa ve tuz yukarıdaki miktarlarda ilave edilip karıştırılarak acıka hazır hale getirilir.

 

Coğrafi Sınır İçerisinde Gerçekleşmesi Gereken Üretim, İşleme ve Diğer İşlemler:

Düzce Acıkası üretiminde yörede yetişen fındıklar ve hazır tereyağlar yerine Düzce köylerinde üretilen doğal sığır tereyağı kullanılmaktadır

13 Temmuz 2019 957 okunma ,
admin

Bu yazarın açıklaması maalesef yok.

BENZER YAZILAR

TARAKLI ŞİMŞİR TARAK

Te cil No: 831 Te cil Tarihi: 09082021 Başvuru No: C2020/182 Başvuru Tarihi: 08072020  Coğrafi İşaretin Adı: Taraklı Şimşir Tarak Ürün / Ürün Grubu: Tarak / Halılar,...

TARAKLI ŞİMŞİR KAŞIK

Te cil No: 830 Te cil Tarihi: 09082021 Başvuru No: C2020/181 Başvuru Tarihi: 08072020 Coğrafi İşaretin Adı: Taraklı Şimşir Kaşık Ürün / Ürün Grubu: Kaşık / Halılar,...

TARAKLI UĞUT TATLISI

Te cil No: 809 Te cil Tarihi: 27072021  Başvuru No: C2020/164 Başvuru Tarihi: 02072020 Coğrafi İşaretin Adı: Taraklı Uğut Tatlı ı Ürün / Ürün Grubu: Tatlı /...

BOLU FINDIK ŞEKERİ

Te cil No: 543 Te cil Tarihi: 22092020 Başvuru No: C2019/049 Başvuru Tarihi: 26042019 Coğrafi İşaretin Adı: Bolu Fındık Şekeri Ürün / Ürün Grubu: Fındık şekeri /...

YORUM YAP