• TurkishEnglishGermany

BİZDEN HABERLER

Beyaz baklava ve cevizli kömece yoğun ilgi

Batı Karadeniz Bölgesinde coğrafi işaretli ürünlerin sayısı artıyor. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Devrek Beyaz Baklavası ve Devrek Kömeci’ne “Mahreç İşareti” belgesi verildi.

Devrek Bastonu ve Çaycuma Manda Yoğurdu’ndan sonra Zonguldak’ın iki yöresel lezzeti daha coğrafi işaret belgesine kavuştu. Türk Patent ve Marka Kurumu, Devrek Gökçebey Kültür ve Yardımlaşma Derneğinin başvurusunun ardından yaptığı incelemeler sonucunda, Devrek Beyaz Baklavası ve Devrek Kömeci/Devrek Cevizli Kömeci’ne “Mahreç İşareti” belgesi verdi. Böylelikle Zonguldak’ın coğrafi işaretli ürün sayısı da dörde yükselmiş oldu.

Devrek’ten ünü Türkiye’ye yayılan Devrek Simidi’nin ardından beyaz baklava ve cevizli kömeç de büyük rağbet görüyor. İlçe ile adeta özdeşleşen beyaz baklava, 55 kat yufkanın pişirilmesiyle bayram ve düğünler gibi özel günlerde ikram ediliyor. Rulo şeklinde sarılan ve içi cevizle doldurularak pişirilen cevizli kömeç de ünü ülke geneline yayılan lezzetlerden biri olarak biliniyor.
İlçeye ait iki önemli lezzet Devrek-Gökçebey Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin girişimleriyle Türk Patent Kurumu’nca coğrafi işaret tescil belgesi aldı.
Devrek Belediye Başkanı Çetin Bozkurt, “Bu işte emeği geçen bütün dernek yönetici hemşehrilerimize şükranlarımı sunuyorum. İlçenin, yörenin, bölgenin kendisini en iyi anlatmasının geçmişten geleceğe taşıyabildiği şeylerdir. Bunlar da bizim gıda üzerine oldukça çeşitliliğe sahip unsurlardan ikisi beyaz baklava ve cevizli kömeç coğrafi işaret aldı. Umarım daha çok lezzetimiz coğrafi işaret alır. Ne kadar çok coğrafi işaret alabilirsek kendimizi anlatma adına daha çok imkâna sahip oluyoruz. Emeği geçenlere teşekkürlerimi sunuyorum. Bizim de Devrek’teki coğrafi işaret sayısını arttırmanın ne kadar önemli olduğunun altını çiziyorum” dedi.

Cevizli Kömeç Nasıl Hazırlanır?

Derin bir kaba un, yağ, sütü, su ve az suda eritilmiş mayayı koyunuz ve yoğurunuz. Elde etiğiniz hamuru yaklaşık 45 dakika üstünü bir bez ile örterek dinlendiriniz.

Ceviz büyüklüğünde parçalara ayırıp açınız. Açtığınız hamurları önce yağlayıp üzerine ince kıyılmış ceviz serpiştiriniz. Rulo şeklinde sarınız ve yuvarlak yağlanmış tepsiye içten dışa doğru dönecek şekilde yerleştiriniz. Üzerine yumurta sarısı ve susam serpiştirip 160 derece fırında üstü kızarıncaya kadar pişiriniz. Dilimleyerek servis ediniz.

Beyaz Baklava Yapılışı:

Malzemeler karıştırıldıktan sonra, un koyularak ele yapışmayacak kıvamda bir hamur elde edilir. Hamur 55 adet parça yapılarak, bezleri arasına 15-20 dakika dinlenmesi için bırakılır daha sonra oklava ile üzerine nişasta serpilerek yufka büyüklüğünde açılır. Açılan yufkalar hafif kurutulur. Büyük bir tepsinin altı yağlanır. Kuruyan yufkalardan 5 tanesi tepsiye konur üzerine dövülmüş ceviz serpilir. 54 adet beze bitene kadar bu işlem tekrarlanır. Daha sonra tepsideki yufkaların üzerine kalan 1 adet beze açılarak kurutmadan yerleştirilir. Hamur, bıçakla baklava şekli verilerek kesilir, üzerine eritilmiş margarin karışımı kaşıkla serpilir. Fırında çok kızarmadan pişirilir. Hafif ılık iken şerbeti dökülür. Böylece beyaz baklava hazırlanmış olur.

admin

Bu yazarın açıklaması maalesef yok.

BENZER YAZILAR

Muzaffer Coşkun

1970 Düzce doğumlu İlk ve orta öğrenimimi Gölyaka'da tamamladı Anadolu Üniver ite i Tarım Önli an mezunu olup, halen Anadolu Üniver ite i Açıköğretim Fakülte i Siya et Bilimi ve Kamu...

Seda Oyar

1975 yılında İ tanbul'da doğdu İlk, orta ve li e eğitimini İ tanbul'da tamamlayan Oyar, 2009-2014 yılları ara ında AK Parti Abana Kadın Kolları Başkanı olarak görev yaptı 2017...

Serkan Civa

1980 E kipazar doğumludur Öğrenim hayatını E kipazar'da tamamlayan Civa, genç yaştan itibaren ticaretle uğraşmaktadır 2019 Yerel eçimlerinde Belediye Mecli Üye i eçilmiş ve Belediye...

Süleyman Yazkan

1977 Araç doğumlu İlkokulu Akıncılar köyü ilkokulunda, ortaokul ve li eyi Araç Li e i’nde okudu Anadolu Üniver ite i Spor Yönetimi Bölümü mezunu Araç Ziraat Oda ı Yönetim Kurulu...

YORUM YAP